March 30, 2017

Ny undersøgelse: Print slår digitale reklamer

Den trykte reklame skal bane vejen for den digitale reklame, hvis man vil lave en effektiv kampagne. Det viser den nye undersøgelse, Behind the Mind, der er Nordens første neuroscience-undersøgelse. Overraskende nok slår de trykte reklamer faktisk de digitale på alle parameter. Men dermed ikke sagt, at vi nu skal tilbage til en printet tidsalder, vi skal bare lære at kombinere de to medier bedre.


Det digitale stresser hjernen

Den menneskelige hjerne er en mærkelig størrelse. På den ene siden kan vi ikke lade være med at blive draget af det digitale. Det er måske uendeligheden og de uanede mængde af muligheder, det digitale indeholder, vi finder spændende. Det kan imponere, inspirere, udfordre og forvirre os på én og samme gang. Måske er det netop også derfor, at den nye neuroscience-undersøgelse, PostNord har lavet i samarbejde med med Ipsos og Neurons Inc., netop siger at de digitale medier stresser os.

Faktisk bliver vi stressede i det sekund, vi får vores smartphone i hånden. Og når vi er stressede, så er vi mindre motiveret for at sætte os ind i budskaberne på skærmen, og vi har derfor også sværere ved at huske budskabet. Men sidder vi derimod med en trykt reklame i hånden, er vores stressniveau noget helt andet. På det trykte kan der nemlig ikke komme Facebook-notifikationer, e-mails, SMS’er, opkald eller en påmindelse om at batteriet snart er tomt. De trykte reklamer formåede derfor at slå de digitale reklamer i forhold til positivt følelsesmæssigt engagement og lavere stressniveau.

Dermed ikke sagt, at de digitale reklamer ikke kan have sin rette berettigelse i denne verden. Det er bare først i kombinationen med det trykte, at det digitale faktisk kan give det ekstra boost til din markedsføring, som du kan gå og savne.

Vejen til forbrugernes hukommelse går gennem det trykte

I PostNords undersøgelse viser det sig nemlig, at 1+1 faktisk giver 3, når det ene 1-tal er en trykt reklame og det andet er en digital reklame. Helt præcist viser undersøgelsen, at man opnår det bedste resultat ved først at udsætte forbrugeren for en trykt reklame og bagefter følge op med en reklame på de digitale medier. Det er blandt andet fordi, den trykte reklame i sig selv skaber et roligere rum for forbrugeren, hvor der er plads til mere fordybelse end på det digitale. Man kan derfor kommunikere i længere tid og med mere detaljerede budskaber på tryk. Derudover kan de positive følelser, der opstår hos læseren ved det trykte, bliver forstærket i det digitale univers.

Helt konkret viste undersøgelsen, at når det handlede om at styrke brand positioneringen og opbygge positive følelser for brandet, er den digitale reklame vigtig sammen med det trykte. Når den digitale reklame kommer efter den trykte reklame, bliver effekten af brand kommunikationen nemlig forstærket. Det giver også ret god mening. For når modtageren har læst et stykke kommunikation på tryk, fordyber sig en smule i det, forstår det og husker det, så handler det jo egentlig ”bare” om efterfølgende at minde forbrugeren om, at man stadig er der. At ens budskab stadig er vigtigt, og at der stadig er grund til at engagere sig.

Så måske skal vi alligevel ikke bare falde i digitaliseringsfælden, når vi planlægger vores næste kampagne? Når nu videnskaben har talt, er der om ikke andet en god grund til at overveje, hvordan det trykte medie kan blive en del af ens fremtidige kampagner.

Hos Bording A/S mener vi også, at kunsten ligger i at benytte traditionelle medier og materialer på moderne og innovative måder. Vi arbejder ud fra et cross media-perspektiv og søger synergien mellem klassiske og nyskabende kommunikationsløsninger og output via digitale og fysiske medier. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for råd, sparring eller inspiration.


Undersøgelsens hovedpointer:

  • Digitalt (og her især mobilen) stresser os, og mindsker derfor vores evne til at forstå og huske budskabet
  • Andre dele af hjernen, f.eks. læringscenteret, aktiveres når vi sidder med fysisk kommunikation mellem hænderne
  • Når man kommunikerer på tryk, kan man kommunikere i længere tid og i en mere detaljeret grad end hvis det var på det digitale
  • Det fysiske skal komme før det digitale, når man især ønsker at styrke brand positioneringen og opbygge positive følelser for brandet
  • Forbrugeren kan bedre rette sin opmærksomhed på de enkelte dele af reklamen (call to action, logo, produkt, pris og tilbud), når reklamen er trykt

Om undersøgelsen, Behind the Mind

Neuroscience-undersøgelsen Behind the Mind er udført af PostNord i samarbejde med Ipsos og Neurons Inc. Undersøgelsen er lavet på 200 testpersoner, der blev udsat for en blanding af adresserede og uadresserede reklamer samt reklamer på forskellige digitale platforme, herunder bannere, digitale foldere og e-mails. Det var reklamer fra velkendte svenske og danske brands, såsom IKEA og SuperBrugsen, testpersonerne blev udsat for.

Billedkilde 1
Billedkilde 2